Direkt till innehållet

Ann-Charlotte stöttar sin enhet i resan mot Cosmic

Ann-Charlotte Eriander har nyligen gått in i rollen som enhetsstöd för införandet av Cosmic. Hon ser fram emot att vara verksamhetens bollplank när journalsystemet byts om ett år.

 

Rollen som enhetsstöd innebär att vara länken mellan medarbetare och införandeteamet i Närsjukvården. Enhetsstödens uppgifter är bland annat att vara närmsta stöd för medarbetarna på sin enhet vid övergången, att medverka i tester, samt att utföra uppgifter för vårdcentralen i förberedelsearbetet. För att skapa en smidig övergång till Cosmic kommer Ann-Charlotte att genomgå en fördjupad utbildning under våren, så att hon har den kunskap hon behöver lagom till att resten av personalen börjar utbildas.

– Målet är att jag ska vara ett så bra stöd som möjligt för mina kollegor och hjälpa dem när problem uppstår. Det blir också jag som tar kontakt med införandeteamet när det behövs, förklarar Ann-Charlotte.

Fördelar med det nya journalsystemet

När det kommer till fördelarna med att övergå till Cosmic säger Ann-Charlotte att det bland annat kommer att bli smidigare att få komplett information om patienten. Förväntningarna är att antalet klick och tryck minskar och att arbetet kommer att bli mer integrerat. Ann-Charlotte tror att många kommer att bli nöjda med det nya systemet, men att det också kan bli jobbigt för vissa medarbetare att avveckla VAS. De nya arbetssätten och det specifika språket i Cosmic kommer att innebära en inlärningskurva, och det kan ibland leda till frustration.

– Det är som med allt nytt – det blir lite kämpigt i början. Men vi får hjälpas åt i övergången, påpekar hon.

Tipsar om att se filmer på FVIS-webben

För att underlätta övergången för sina kollegor rekommenderar Ann-Charlotte att utforska FVIS-plattformen, där det finns omfattande information och särskilt videor som ger en visuell förståelse av Cosmic. Hon betonar även vikten av att hålla en öppen dialog med andra enhetsstöd för att dela erfarenheter och lösa gemensamma utmaningar.

Länktips:

Filmer – (regionhalland.se)

Sussa samverkan Cosmic standardisering (screen9.com)

Artikel i Hallandsposten

För mer information om den nya vårdinformationsstödet, läs även den senaste artikeln från Hallandsposten där Ann-Charlotte medverkar: Nytt journalsystem innebär stor förändring för sekreterarna

 

Publicerad: 2023-11-21

Senast ändrad: